|
|
|
Під час інтенсивного зростання та навчання дітям потрібно харчуватися не менше 5 разів на день, у тому числі тричі зі споживанням гарячої їжі. Інтервал між прийомами їжі не повинен перевищувати чотири години. Батьки зобов’язані знати, чим харчується їхня дитина протягом дня, і стежити, щоб раціон був збалансованим. Калорійність сніданку повинна становити 25-30% добової потреби, обіду – 30-35%, підвечірку – 20-25%, вечері – 20%. На сніданок можна запропонувати омлет з яєць із додаванням овочів, зелені, цільнозерновий хліб, фрукти/ягоди, сирну запіканку, круп’яні страви з додаванням вареного яйця, м’яса або риби, фрукти та інше. В обідній час можна дати перші страви – найпростіші не надто жирні бульйони, овочеві та курячі супи. На друге дитина має їсти страви з м’яса чи риби, бажано відварену чи запечену в духовці їжу. Обов’язково доповніть прийом їжі овочевим салатом або просто свіжими овочами, які багаті на вітаміни й мікроелементи. Чим більше кольорів на вашій тарілці, тим кориснішою вона є для організму. Розширюйте свій продуктовий кошик: не ігноруйте зелень і коренеплоди. Зелень додавайте до салатів, а коренеплоди смачно запікати та додавати в рагу. Уникайте напоїв, що містять цукор. Вода найкращий напій як для дорослих, так і для дітей. Також хорошим варіантом для вгамування спраги є трав’яні чаї, вода з м’ятою або шматочками фруктів чи ягід. Якщо готуєте компот чи узвар, не додавайте цукор. Між вечерею та обідом повинен бути легкий підвечірок – наприклад, кефір, фрукти, овочі, горіхи, борошняні вироби з низьким вмістом цукру, солі та інше. Вечеряти потрібно не пізніше ніж за 2 години до сну, але бажано ще раніше. Страви на вечерю треба складати з урахуванням того, що їла дитина протягом дня. Не повинно бути повторення страв. Якщо дитина не отримувала фруктів, соків протягом дня, дайте їх на вечерю, якщо не їла молочних страв – запропонуйте їй такий варіант. На вечерю відмінно підійде нежирна риба та легкі овочі, наприклад, тушковані. Не намагайтеся нагодувати дитину тим, чого вона не любить. Знайдіть компроміс – їжа має приносити задоволення, бути й смачною і корисною.
Здорова сім’я визначається здоровою атмосферою, в якій панують радість, порозуміння та любов. Люди в такій родині насолоджуються кожною хвилиною життя та рідко хворіють. Найважливіша умова здорової сім’ї – це турбота про психічне та фізичне здоров’я себе та своїх близьких. Дотримання основних правил здорової сім’ї дозволить вам менше хвилюватися про своїх домочадців та отримувати більше приводів для радості. Ні для кого не секрет, що повноцінне харчування є найважливішою умовою гарного здоров’я. Разом з їжею ми отримуємо необхідні поживні речовини та енергію для життєдіяльності. Збалансований раціон бажано розбивати на кілька основних прийомів їжі (найкраще 3) та пару корисних перекусів протягом дня. Щодня необхідно вживати зернові продукти (цільнозерновий хліб, крупи, макарони), різноманітні овочі, фрукти, свіжу зелень, молочні та кисломолочні продукти (сир, молоко, кефір, сметана, сир, натуральний йогурт), а також білкові продукти (м’ясо і птицю, жирну рибу, яйця, бобові, горіхи, насіння, олію). З дитинства привчайте дітей до натуральних продуктів, для цього самі перегляньте свій раціон. Будь-які перероблені продукти (ковбасні вироби, консерви тощо) шкідливо впливають на самопочуття, і навіть здатність дітей до навчання. Для перекусів давайте дітям фрукти, овочі, горіхи, насіння та іншу корисну їжу. Намагайтеся знизити кількість цукру, солі та кондитерських виробів на вашому столі і краще виключіть напівфабрикати, фастфуд, солодкі газовані і пакетовані соки. Про шкоду надлишкового харчування начебто знають усі, проте поживні звички закладаються саме в ранньому дитинстві, тому дуже уважно потрібно стежити за тим, що і скільки з’їдає дитина. Надлишок їжі в раціоні крім набору ваги та ожиріння призводить до проблем серцево-судинної системи, діабету, порушень обміну речовин та інших проблем зі здоров’ям. У той же час нестача їжі провокує загальну слабкість, зниження імунітету та нестачу енергії Не допустити харчових отруєнь у сім’ї дозволить дотримання умов та термінів зберігання їжі. Перед приготуванням та вживанням страв потрібно уважно ознайомитися з терміном придатності та за жодних обставин не слід вживати прострочені продукти. Для здорового харчування дуже важливо вживати необхідну кількість рідини, особливо питної води: від 1,5 до 2-2,5 літрів на добу, залежно від ваги та віку. Хороша сімейна звичка – хоча б щодня збиратися всією сім’єю за обіднім столом. Присутність усіх членів сім’ї під час трапези – чудова нагода зустрітися та обговорити з усіма домочадцями будь-які питання. Поглинання їжі в спокійній приємній обстановці дозволяє насолодитися не тільки смаком і ароматом самої їжі, але і спілкуванням з близькими. Ще однією чудовою здоровою звичкою у вашій родині може стати спільне приготування їжі. Для початку разом з дітьми можна відправитися в магазин і навчити їх орієнтуватися у різноманітності продуктів. Такий чудовий спільний досвід зближує всю сім’ю та заряджає позитивом. Пам’ятайте – здоров’я вашої сім’ї у Ваших руках!
Поради батькам: харчування дітей під час дистанційки У ситуації, коли діти перебувають на дистанційному навчанні, батькам слід приділяти особливу увагу організації їх харчування. В таких умовах діти проводять тривалий час вдома, нерідко без батьківського контролю.
|
Архіви_____________________________________________________________________________________________________________________________ |
|